Odense viste vejen til en grøn fremtid

Kurt Henriksen • Dec 02, 2022

Share

Fortiden var sort produktion, og dagens himmel var grå, men fremtiden tegner lys og grøn for datacenterindustrien. Sådan var den lokale scene, da Datacenter Industrien 29. november holdt netværksmøde i Odense. Opbakningen var så stor, at der til sidst måtte lukkes for tilmelding, fordi de fysiske rammer hos Danfoss Fire & Safety var fyldt op.


Netværksmødet bød efter velkomsten på et kort indlæg fra hver af de tre arbejdsgrupper, som Datacenter Industrien p.t. har i sving på områderne Skills, Sustainability og Policy


Dagens første indlæg gav et rids over den lokale erhvervsudvikling, hvor etableringen af et nyt hyperscale center for Facebook – nu Meta – siden 2017 har medvirket til at transformere Odense til en endnu mere international tech klynge.


"Da Facebook kom til byen, led Odense stadig under tabet af omkring 8.000 arbejdspladser i den traditionelle industri. Derfor var Facebooks investering meget velkommen, og Odense Kommune gik aktivt ind som medspiller i branchen og medstifter af Datacenter Industrien," fortalte Joost Nijhoff, director hos Invest in Odense.

"Facebooks lokale tilstedeværelse er fantastisk, og det bidrager til en by, der er fuld af liv. På det generelle plan er f.eks. antallet af internationale ansatte, der arbejder her i området, nu fire gange større end for fem siden. Det skyldes bl.a., at vi i Odense Kommune via Facebook-casen fik ry for at være gode og fleksible at samarbejde med."


På den grønne front har samarbejdet med Meta ikke mindst udmøntet sig i et skoleeksempel på udviklingen mod klimaneutrale datacentre på den grønne danske måde.


"I forhold til overskudsvarme har vi en af de stærkeste cases i verden med samarbejdet mellem Facebook og Fjernvarme Fyn. Foreløbig får op til 13.000 husstande deres varme fra datacentret, og i en by med 250.000 indbyggere er det jo en hel del," påpegede Joost Nijhoff.


Han stammer selv fra Holland og blev derfor kontaktet af hollandsk presse, da Metas planer om et nyt datacenter i Zeewolde sidste år stødte på stor lokal modstand. Sagen endte med, at Meta droppede planerne, og Holland gik glip af en stor investering.


"Der var et meget fjendtligt miljø lokalt. Og det er meget interessant for os som kommune at se, hvordan en proaktiv partner kan bidrage til opfattelsen af de store positive effekter fra datacentre. Vi er virkelig glade for at have Meta ombord som partner i Odense," understregede Joost Nijhoff.


Han fremhævede også støtten til mange lokale initiativer – bl.a. visionerne for at gøre en skole i det belastede Vollsmose-kvarter til en robotskole, hvor Meta har bidraget i stor stil med både hardware, software og finansiel hjælp.


Byggefasen for det store Facebook datacenter i Odense medførte 1.800 job, hvoraf omkring halvdelen blev besat af danske medarbejdere, og den store investering har medført 300 nye permanente arbejdspladser.


"Det er vigtigt for en by, at de job, der skabes omkring et datacenter, interagerer med lokale virksomheder og bidrager til værdikæden i en kombination af lokale og globale specialister," fremhævede Joost Nijhoff.


"Odenses nye datacenter var en stor mulighed og en virkelig 'vibrant event', der skabte værdi for både investoren og byen. Den viste også Facebooks vilje til at engagere sig i det lokale, og det gav en virkelig god atmosfære af samarbejde."


Dagens vært, Danfoss Fire Safety, var næste indslag med et brandvarmt indlæg om de specielle forhold for brandsikring i et datacenter. I modsætning til traditionelle sprinkleranlæg udsender højtryksløsningen fra Danfoss en vandtåge af bittesmå vanddråber, som dels er mere effektiv til at suge energi ud af branden, dels har et langt lavere vandforbrug.


"Det er jo vigtigt inde i et datacenter, at sikre infrastrukturen i tilfælde af brand. Desuden bruger vores anlæg kun omkring en tredjedel af pladsen til at oplagre vand, og rørene er tilsvarende mindre, så de er nemmere og hurtigere at installere med mindre materialeforbrug," fortalte Regional Manager Lewis Oxley fra Danfoss' afdeling for Sustainable Datacenter Solutions.


Mikael Mikkelsen, Datacenter Director hos Microsoft, fortalte derefter om arbejdet med at gøre koncernens 220 datacentre over hele kloden fuldt bæredygtige.


"Vores ambition er at være full scope CO2-neutral i 2030, og det langsigtede mål er at kompensere for al den CO2, der er udledt, siden virksomheden blev stiftet i sin tid," fortalte Mikael Mikkelsen.


"Internt i Microsoft har vi også indført vores egen CO2-skat, der virker som en 'pisk', der får folk i den rigtige retning. Vi har intern årsrapport på 150 sider om emnet, og vores supply chain og synligheden af dens emissioner arbejder vi også med."


Microsoft har et enormt volumen og mange felter at arbejde med – lige fra udvikling af bedre kølesystemer, der kan opvarme vand og udnytte overskudsvarmen, over brændselsceller og batterier, der skal pensionere de sidste dieseldrevne nødgeneratorer i 2030 og til arbejdet med 'Circular Center' – mindst muligt ressourceforbrug via bl.a. forlænget levetid og genbrug af komponenter.


"Vi bruger ikke standardservere og andet udstyr – alt er bygget specielt til det specifikke formål. Udstyret kommer fra etablerede producenter, men er f.eks. strippet for alt, der ikke skal bruges og er så effektivt som overhovedet muligt," understregede Mikael Mikkelsen. Han rundede af med tre konkrete opfordringer:


"Gør din eksisterende IT mere effektiv – f.eks. med 60-80 pct. CO2-reduktion ved cloudløsninger i forhold til mange traditionelle systemer. Redesign alle løsninger og processer til at blive mere bæredygtige – generelt er digitalisering jo mere bæredygtigt i sig selv – og sørg for at accellerére og overvåge de grønne skridt, der tages."


Dagens sidste oplæg kom fra Global Connect, hvor Sustainability Manager Johanna Olesen arbejder aktivt med alle sine ESG-værktøjer (Environment, Social og Governance).


"Selv finansielt har vi fået et ESG-lån, hvor vi får bedre renter, hvis vi performer bæredygtigt. Og vi har konkrete KPI'er på hvert eneste ESG-punkt," fortalte Johanna Olesen.


Vigtigt af alt er dog at påvirke alle de indirekte faktorer. "Over 90 pct. af vores emissioner er Scope 3. Vi skal have flere data om dem – og hvordan vi kan afkarbonisere dem. Og så skal vi have alle ansatte og stake holders til at forstå narrativet om det her. Det handler ikke kun om KPI'er, men også om bæredygtig storytelling – vi prøver altid at holde os i front her og vække disse historier til live, så de også bliver fortalt videre."


Johanna Olsen blev spurgt fra forsamlingen om, hvordan en kunde kan sammenligne målene fra Global Connect med f.eks. de tidligere præsenterede mål fra Microsoft.


"Det er en af udfordringerne – at gøre det mere transparent, så der kan sammenlignes på tværs. Det er svært lige nu, men vi må bevæge os videre, så alle ved, hvad vi egentlig taler om," lød svaret fra Johanne Olesen.


Mikael Mikkelsen fra Microsoft supplerede med at gøre opmærksom på koncernens CO2-beregner:

"Det er en standardservice, så kunden kan beregne, hvor meget C02, der spares," påpegede han.

 

Mere transparens blev også et af fokuspunkterne for afrundingen med dagens sidste punkt med en åben rundbordsdebat.


Indlæggene kredsede bl. a. om behovet og mulighederne for en standardiseret målemetode for bæredygtig datadrift – f.eks. som det ses i brugen af byggestandarder. Der var bred konsensus om, at der er brug for mere transparens og udvikling af fælles standarder – herunder også et forslag om, at det måske kunne være en oplagt opgave for Datacenter Industrien.






Back to news

Contact us

Merima Dzanic

Head of Strategy & Operations

Kurt Henriksen

Advisor, Communications and Public Relations

Christine Kjær Jacobsen

Marketing & Communication Manager

Share by: