Stærk start for Net Zero Innovation Hub


Af Kurt Henriksen

 

Datacenter Industrien og fire stærke partnere skød 28. september det nystiftede Net Zero Innovation Hub godt i gang. Målet er at opbygge et europæisk innovations- og kraftcenter for datacenterindustrien, bl.a. for at udvikle det klimaneutrale datacenter og bidrage til at nå 2030-målene for CO2-udledning.


Mere end 100 deltagere havde fundet vej til Port House i Fredericia, hvor partnerne Danfoss, Google, Microsoft og Schneider Electric fejrede lanceringen med flotte ord og stærke ambitioner.


"Vi vil gerne se det første konkrete projekt om senest 18 måneder – vi skal jo lige have hyret en CEO først, inden vi for alvor går i gang. Og så vil vi sikre os, at arbejde bliver paneuropæisk, for det er en global udfordring, vi skal løfte ," sagde Jens Peter Clausen, Vice President Advanced Technology Innovation hos Google.

Medstifteren fra Danfoss satte barren endnu højere.

"Forskellen for os med dette hub ligger i, at vi her kan simulere nogle ting, som vi ikke kunne gøre uden et samarbede. Og vi forventer et konkret output om et års tid fra nu – det er min ambition," sagde Jürgen Fischer, President for Danfoss Climate Solutions.


Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, lagde også op til store forventninger i sin tale – af praktiske grunde dog i form af en videohilsen:

"I dagens verden kan vi ikke leve uden datacentre – de får vores hverdag til at fungere med en lang række tjenester, men bruger også store mængder energi. Stigende dataforbrug giver også større energiforbrug, men ved at udvikle og optimere kan vi drastisk reducere industriens klimaaftryk, og her er Danmark gået i front," roste ministeren.


"Net Zero-projektet er baseret på stærke erfaringer og knowhow fra den danske datacenterindustri. Jeg ønsker tillykke til partnerne med det nye initiativ, og jeg ser frem til at følge arbejdet og den indflydelse, det vil få," afsluttede Dan Jørgensen.


Konsortiet bag det nye hub skal nu arbejde med at bygge en organisation op og finde ud af, hvordan de høje ambitioner rent praktisk skal prioriteres og indfries.


"Transformation af energisektoren og stigende behov for data er to af de store trends, der driver det her. Vi kan jo ikke lide, når vores forbindelser eller julemiddage ryger på grund af strømudfald, men der er en gylden mulighed for datacentre, hvis man kigger på det fra et energiforsynings-perspektiv," påpegede Mic Seremet, Head of Global Platforms hos Schneider Electric.

"Set i det lys er datacentre et helt fantastisk aktiv. Men vi kan kun se mulighederne, hvis vi sætter os sammen alle sammen – og vi har god erfaring med et lignende setup inden for open computing."


Ingen af parterne lægger skjul på, at det bliver en vanskelig opgave at nå 2030-målene, men der er også stor optimisme.

"Jeg står her, fordi jeg tror på det. Det bliver hårdt, men det kan lade sig gøre," lød vurderingen fra Mikael Mikkelsen, Datacenter Director hos Microsoft.


"Vi bygger tre datacentre på Sjælland, og jeg kan se, hvor svært det rent faktisk er at gøre dem bæredygtige. Det gælder f.eks. i Taastrup, hvor det er meget kompliceret at koble dem på fjernvarmenettet og udnytte overskudsvarmen."

Selvom det bliver en kæmpe udfordring at komme i mål, har parterne allerede overvundet den første hurdle – erkendelsen af, at der er brug for at pulje alle gode kræfter i et samarbejde.


"For at være helt ærlig, så er jeg kun her, fordi vi har brug for hjælp. Vi vil gerne invitere til et grænseoverskridende samarbejde om, hvordan vi løser klimaudfordringen for vores datacentre," lød det ligeud fra Jens Peter Clausen fra Google.


"Jeg er dansker, men bor i USA, så jeg ser, hvor langt I egentlig er foran andre her i landet. Og jeg vil gerne opfordre alle til at tænke over, hvordan I kan hjælpe, for vi har meget, vi gerne vil gøre med dette innovationscenter. Det er ikke uden risiko, for at vi ikke når i mål. Men det er jo utroligt, hvad man kan, hvis man vil."


Direktør Henrik Hansen fra Datacenter Industrien, som skal drive sekretariat for det nye center, opfordrede også alle gode kræfter til at involvere sig i arbejdet:

"Det er vigtigt at understrege, at det her ikke er en lukket klub. Net Zero Innovation Hub er åben for alle interesserede – også som partnere i de specifikke projekter, når arbejdet bliver mere konkret," lød invitationen fra Henrik Hansen.

"Hele ideen bag det nye hub er jo, at vi skal dele information og tænke på nye måder, der udfordrer traditionerne i branchen."

Share by: